Het uitstrijkje (2).png

Het uitstrijkje.

Een fluitje van een cent of …

Wanneer het uitstrijkje voor jou pijnlijk en traumatisch is.

Wat kan je dan doen?

 

Mag het ook anders?

Vandaag wil ik iemand bij jullie onder de aandacht brengen. Haar naam is Hellen Nagel en zij heeft een praktijk voor seksuologie en gynaecologie. Zij heeft mij geholpen aan een nieuwe positieve ervaring op het gebied van vrouwelijke artsen en het uitstrijkje. Zij heeft bijgedragen aan een nieuwe en positieve ervaring voor mijn lichaam.

 

Hieronder mijn verhaal over mijn ervaringen, mijn wensen en gedachten over ons wijze vrouwenlichaam.

 

 Het uitstrijkje …

Voor de één een fluitje van een cent, voor de ander ligt dat toch iets complexer. Voor de één iets wat je even tussendoor doet, zonder dat je daar verder bij stil staat. Voor de ander een pijnlijk of zelfs traumatisch onderzoek wat je om die reden maar al te graag uitstelt.

 

Ik behoorde tot de laatste doelgroep, de groep van het uitstellen, omdat het tot nu toe erg pijnlijk was en mijn ervaringen op zijn minst niet fijn waren.

 

Een uitstrijkje gebeurt meestal tussen je 30ste en 60ste levensjaar en is op zich niet het meest grote en pijnlijke onderzoek. Het is alleen zo dat voor je 30ste je al zoveel pijnlijke of traumatische ervaringen kunt hebben opgedaan rondom je geslacht of ook wel je yoni (het woord voor het vrouwelijke geslachtsorgaan in het Sanskriet). Denk hierbij aan seksueel misbruik, pijn bij het vrijen, traumatische ervaringen bij bevallingen, enz.

 

Ik ben opgegroeid met de woorden bij menstruaties, gynaecologische onderzoeken, uitstrijkjes, etc, ‘het doet wel pijn, maar het moet nu eenmaal’. Niet klagen of zeuren, dit hoort erbij. En ik ken ook vrouwen die het omdat ze er zo tegen op zagen hebben uitgesteld en helaas te lang, met alle gevolgen van dien.

 

Hoe is de informatie over het uitstrijkje die je overal kunt lezen.

Wanneer je teksten leest over het uitstrijkje van het RIVM of van ziekenhuizen dan helpen je die niet altijd in jouw eigen pijnlijke ervaringen en herinneringen.

 

Teksten zoals ze op het internet te vinden zijn:

Het maken van een uitstrijkje duurt ongeveer 10 minuten en doet over het algemeen geen pijn. Wel kan het een beetje vervelend aanvoelen. Daarnaast is de belangrijkste tip, ontspannen. Iedere arts of assistent zegt altijd wanneer je voor het onderzoek staat, dat wanneer je ontspannen bent het uitstrijkje het gemakkelijkst lukt. Dus ontspannen maar.

 

Tja, dat is het hem nu net. Ik herinner mij nog een keer dat een assistent van een huisarts mij bijna wanhopig zei, maar je moet je ontspannen, je bent veel te gespannen. Ja, alsof ik dat niet wist;).

 

Een onderzoekje van +/- 10 minuten dat is te overzien, maar tegelijk zit daar de lastigheid. Natuurlijk is 10 minuten te overzien en ik kan je vertellen dat de meeste vrouwen voor wie het pijnlijk of traumatisch is die 10 minuten ook prima weten door te komen. Je schakelt je gevoel gewoon even uit, zo zijn we het gewend.

 

Voor zoveel vrouwen geldt (en ik heb het hier over de groep voor wie het pijnlijk en traumatisch is), toch gewoon even doen, het is nu eenmaal belangrijk en dan ben je er tenminste weer een paar jaar van af. Natuurlijk is dit allemaal waar, maar mag het ook anders? Zolang zijn veel van ons vrouwen gewend ons meest kwetsbare en sensitieve lichaamsdeel niet serieus te nemen. Hoeveel vrouwen schakelen (bewust of onbewust) hun gevoel uit op het moment dat zo’n onderzoek of een ander gynaecologisch onderzoek moet gebeuren? Vaak omdat er al traumatische oorzaken en ervaringen aan ten grondslag liggen.

 

Hoe vaak is dit jou al overkomen?

Hoe vaak heb jij je gevoel uitgeschakeld, wanneer het om jouw meest kwetsbare en sensitieve lichaamsdeel gaat?

 

Mag het ook anders?

Ja en het kan gelukkig ook anders.

Ik heb mezelf iets anders gegund. Ik heb mezelf beloofd dat ik een positieve ervaring wilde op doen t.a.v. het uitstrijkje en vooral ook een positieve ervaring op doen bij een vrouwelijke arts.

 

Ja, ik had gelukkig al nieuwe positieve ervaringen mogen opdoen met vrouwenwerk, met vrouwentrainingen. Daarin waren al stukken in mijzelf aangeraakt en geheeld. Daarnaast werk ik zelf veel met Stembevrijding en juist Stembevrijding kan heel behulpzaam zijn in het helen van pijnlijke en traumatische stukken in ons lichaam.

Maar ik hoopte en wenste dat ik ook vanuit de artsenwereld een nieuwe positieve ervaring zou op kunnen doen. Dat ik vanuit respect en liefde voor mijn eigen lichaam de regie kon blijven behouden. Vanuit volledig bewustzijn aanwezig zou kunnen blijven in mijn lichaam.

 

Juist met vrouwelijke artsen had ik ervaring van vrouwonvriendelijk gedrag, tijdens bevalling en andere onderzoeken. Er was onbegrip en geen respect, maar vooral ook onkunde over hoe ermee om te gaan wanneer er vrouwen zijn die pijnlijke en traumatische ervaringen hebben. En begrijp me goed het gaat hier niet om verhalen van slechte ervaringen. Ik wil me graag richten op het positieve. Ik wil je laten zien dat er veel meer mogelijk is dan je soms denkt. Het begint bij het moment waarop jij jezelf en alle gevoelens en ervaringen volledig serieus neemt. Dat je stopt met jezelf lastig te vinden of een aansteller, een overdreven reagerend iemand, of dat je denkt dat jij misschien de enige bent die zo’n onderzoek pijnlijk vindt.

 

Ik wil je laten zien dat het mogelijk is om jezelf een positieve, respectvolle en liefdevolle ervaring te geven. Dat alles begint met bewustwording van jouw lichaam en dat het jouw liefdevolle aandacht en respect verdient. Het begint met de keuze voor liefde en zelfrespect voor jouw lichaam en het claimen van de regie op jouw lichaam. En soms begint het met de keuze om juist iets niet meer te willen, om iets niet meer langer toe te staan. 

 

Jouw buik, jouw baarmoeder (of de plek waar je baarmoeder heeft gezeten) is het krachtcentrum van jouw lichaam. Daar waar alle creativiteit en stromende energie huist, daar waar al onze wijsheid leeft. Daar waar helaas vaak ook pijnlijke herinneringen en trauma’s zijn opgeslagen. Jouw yoni, jouw geslacht is de meest sensitieve plek van jouw lichaam en verdient alle zachtheid, alle liefde en aandacht. Het is tijd om onze buik, baarmoeders, yoni’s te eren en lief te hebben en daarmee heel ons lichaam.

 

Wanneer jij besluit dat het anders kan en anders mag.

Dan komt er een arts op je pad die jouw hierin kan helpen. Voor mij was dat Hellen Nagel. Er zijn vast meer (vrouwelijke) artsen en gynaecologen in Nederland die zo werken, daar hoop ik in ieder geval wel op, maar nog te weinig hoor ik en zie ik het.

 

 

Mijn nieuwe positieve ervaring:

 

Zoals ik al eerder schreef heb ik contact gekregen met Hellen Nagel. Zij heeft een praktijk voor seksuologie en gynaecologie in Bunschoten. Zij is een arts die de totale mens ziet, die werkt vanuit een holistische visie. Zelf zegt zij hierover: In alle behandelingen pas ik het biopsychosociale model toe. Simpelweg betekent het dat je klacht(en) vanuit verschillende invalshoeken wordt benaderd: medisch, psychisch & sociaal. Alles in je lichaam staat met elkaar in verbinding en heeft invloed op elkaar. Daarom kan een klacht soms uit een hele andere hoek komen dan waar je zelf in eerste instantie aan zou denken en daar neem ik in alle behandelingen ruim de tijd voor.

 

 

Het uitstrijkje:

Zelf de regie nemen en mogen houden.

Tijdens het gesprek en het onderzoek heb ik alle tijd gekregen en alle tijd genomen. Heb ik alle tijd gehad om bij ieder stapje die er gezet werd aanwezig te blijven in mijn lichaam. Ik kon en mocht in contact blijven en ademen met mijn baarmoeder en mijn yoni. En momenten waarop het spannend werd, of ik me kwetsbaar voelde, pijnlijke stukken werden aangeraakt en blootgelegd, heb ik tijd genomen en gekregen om zo iedere fase bewust te kunnen beleven. En ja er waren zelfs moment bij van humor en lichtheid. Alles kon en mocht er zijn.

Ik ga niet zeggen hoe lang het duurde, wel kan ik je zeggen dat we ruimschoots de 10 minuten (die er normaal gesproken voor dit onderzoek staan) overschreden hebben.

 

Hellen is een vakvrouw. Zij verstaat het vak om de mens echt te zien. Zij geeft je het gevoel dat je jezelf en alles wat zich aandient volledig serieus mag nemen. Zij past zich aan aan het tempo van jou en jouw lichaam. Zij biedt je alle tijd en ruimte en geeft al haar kennis en wijsheid door.

 

 

Na afloop ben ik ontroerd, geraakt en zo dankbaar dat ik mezelf dit gegund heb. Dat ik respectvol en liefdevol ben naar mijn lichaam, naar de pijnlijke en kwetsbare stukken die er nog waren. En ben ik zo dankbaar dat er iemand is als Hellen Nagel. Dat het is gelukt om een nieuwe positieve ervaring op te doen bij een vrouwelijke arts. Ik voel me open en kwetsbaar en tegelijk zo zacht en liefdevol. In de auto op weg naar huis gaan er zoveel gedachten en gevoelens door mij heen. Ik wil hierover delen. Ik gun dit ook jou. Het regent en als ik omhoog kijk zie ik een regenboog, de 2e van die dag, maar nu helemaal zichtbaar.

 

 

Voor jou

Ik gun jou voor wie dit soort onderzoeken pijnlijk en zelfs traumatisch zijn een arts, gynaecoloog of seksuoloog als Hellen Nagel. En ik gun jou dat je jezelf hierin volledig serieus neemt. Dat je jouw lichaam, jouw baarmoeder, jouw yoni mag eren, respecteren en onvoorwaardelijk liefde mag geven.

 

Het is tijd, onze lichamen mogen geheeld worden, juist ook op seksueel vlak. De imprints of ervaringen die we hebben opgedaan, hoe oud ze ook zijn, mogen veranderd worden naar positieve en liefdevolle ervaringen. Wij mogen onze baarmoeders (of de plek waar onze baarmoeder heeft gezeten), onze yoni’s, onze lichamen eren. Wij mogen iedere stap waarvan ons lichaam zegt dat ze die nodig heeft eren en respecteren vanuit liefde en zachtheid.

 

 

Deel dit verhaal met je vriendin, je moeder, je zus, kennis of welke vrouw dan ook. Iedere vrouw verdient iemand al Hellen. Iedere vrouw verdient een positieve en liefdevolle ervaring op dit gebied.

 

 

Dank je wel Hellen!

 

 

Voor alle vrouwen die over dit onderwerp nog vragen hebben, stel ze gerust. Heb jijzelf positieve en goede ervaringen op dit gebied met (vrouwelijke) artsen, deel het ook. Daar kunnen zoveel vrouwen wat aan hebben.

 

Hier in ieder geval de verwijzing naar de website van Hellen Nagel:  

 

-        Hellen Nagel www.hellennagel.nl , haar praktijk voor seksuologie en gynaecologie is in Bunschoten-Spakenburg.